1.
[tex](4-x)(2x+3) + 2x^{2} = 6[/tex]
Równanie trzeba uporządkować, wykonując zaznaczone działania.
[tex]8x+12-2x^{2}-3x+2x^{2} = 6[/tex]
Redukujemy wyrazy podobne.
[tex]5x+12 = 6[/tex]
Rozwiązujemy równanie liniowe.
[tex]5x = 6-12\\\\5x = -6 \ \ /:5\\\\x = -\frac{6}{5}\\\\\underline{x = -1\frac{1}{5}}[/tex]
2.
[tex](2x+3)(3x-1)+4 = (6x-2)(x+1)[/tex]
Równanie należy uporządkować, wykonując zaznaczone działania.
[tex]6x^{2}-2x+9x-3+4 = 6x^{2}+6x-2x-2[/tex]
Redukujemy wyrazy podobne.
[tex]6x^{2}+7x+1 = 6x^{2}+4x-2[/tex]
Przenosimy wyrazy na lewą stronę i rozwiązujemy równanie liniowe.
[tex]6x^{2}-6x^{2}+7x-4x=-2-1\\\\3x = -3 \ \ /:3\\\\\underline{x = -1}[/tex]