Odpowiedź :
najpierw uproszczamy czyli opuszczamy nawiasy,redukujemy wyrazy podobne,a gdy już mamy to podstawiamy liczby podane i obliczamy .
a)dla x=5;;y=1,8
1,2x+y-(1,3x-2y)+(0,8x-2y)=1,2x+y-1,3x+2y+0,8x-2y=1,2x-1,3x+0,8x+y+2y-2y=0,7x+y
0,7*5+1,8=3,5+1,8=5,3
b)dla x=5 ;;y=-5
[tex]3x(x-2y)-2y(y-3x)=3x^{2}-6xy-2y^{2}+6xy=3x^{2}-2y^{2}\\3*(5)^{2}-2*(-5)^{2}=3*25-2*25=75-50=25[/tex]
c)dla [tex]x=\frac{2}{3}[/tex]
[tex]6(x-2)-(5-2x)*(-3)=6x-12-5+10x*(-3)=6x-17-30x=6x-30x-17=-24x-17\\(-24)*\frac{2}{3}-17=-8*2-17=-16-17=-33[/tex]
A) 1,2x+y-(1,3x-2y)+(0,8x-2y)
x=5 y=1.8
1,2*5+1.8-(1.3*5-2*1.8)+(0,8*5-2*1,8)=6+1,8-(6,5-3,6)+(4-3.6)=6+1.8-2.9+0.4=5.3
B)3x(x-2y)-2y(y-3x)
X=5 y=-5
3*5(5-2*(-5))-2*(-5)((-5)-3*5)=
15*(5+10)+10((-5)-15)=15*15+10*(-20)=225-200=25
C)6(x-2)-(5-2x)*(-3)
X=2/3
6(⅔-2)-(5-2*⅔)*(-3)=6(-4/3)-(5-4/3)*(-3)=
-8-11/3*(-3)=-8+11=3
Cena kurtki :
100%poczatkowa cena kurtki
Cena po obnizce o 20%
100%-20%=0.8
Cena po obnizce o 40 %
100%-40%=0.6
Cena po obu obniżkach
100%*0,8*0,6=48%
Czyli początkową cena kurtki została obniżona o 48%