Uprość wyrażenia:

a)4+3x(2-x)+7-2(-3x+1)+3x²=

b)7-(-2ab+b)-2(ab+1)+b=

c)12x(y+3)-3y(4x+1)=

d)7ab-(-3a+1)-(7ab+3a)=

e)-2k(k-5)+3k(k+4)=

f)-3xd+4x(d+1)-4x=

g)-2m(-m+3)+6(n²+3m)-8m²

h)½(4x+6y+1)-½(2x+4y+1)+(-x+y)=


Odpowiedź :

a) 4+6x-3x[do kwadratu]+7+6x-2+3x[do kwadratu]=4+12x+7-2=12x+9

b)7+2ab-b-2ab-2+b=7-b-2+b=5

c) 12xy+36x-12xy-3y=36x-3y

d) 7ab+3a-1-7ab-3a= -1

e) -2k[do kwadratu]+10k+3k[do kwadratu]+12k=k[do kwadratu] +22k

f) -3dx+4dx+4x-4x= dx

g) 2m[do kwadratu]-6m+6n[do kwadratu]+18m-8m[do kwadratu]= -6m[do kwadratu] +6n[do kwadratu] -12m

h) 2x+3y+0,5-1x-2y-0,5+0,5x-0,5y=1,5x+0,5y


KIEDY MNOŻYMY ZE SOBĄ np. 2m i m (2m*m) otrzymujemy 2m[do kwadratu]

KIEDY PRZED NAWIASEM JEST „-„ zmieniamy znaki liczb w nawiasie na przeciwne