Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
ODPOWIEDŹ:
(4 i 9/20 - 2,5) : 0,6 + 13 i 1/2 = (4,45 - 2,5) : 0,6 + 13,5 = 1,95 : 0,6 + 13,5 = 3,25 + 13,5 = 16,75
Odpowiedź:
( 4 9/20 - 2,5) : 0,6 + 13 1/2 = ( 89/20* - 5/2*) : 0,6 + 13 1/2 =
( 89/20 - 50/20*) : 0,6 + 13 1/2 = 39/20 : 3/5* 27/2* =
13/4* x 1/1* + 27/2 = 13/4 + 27/2 = 13/4 + 54/4* = 67/4 = 16 3/4*
* = wytłumaczenie
Szczegółowe wyjaśnienie:
1* : zamieniamy ułamek mieszany na zwykły
2* : zamieniamy ułamek dziesiętny na zwykły
3* : sprowadzamy do wspólnego mianownika żeby odjąć
4* : zamieniamy ułamek dziesiętny na zwykły
5* : zamieniamy ułamek mieszany na zwykły
6*&7* : skracamy ułamek
8* : sprowadzamy do wspólnego mianownika
9* : zamieniamy ułamek niewłaściwy na liczbę mieszaną