Odpowiedź :
a. 2(13-x)-9=1
26 -2x -9=1
- 2x=1+9-26
- 2x= - 16/:(-2)
x=8
b. 3(1-x)+2= -7
3-3x+2= -7
-3x= -7-2-3
-3x= -12/(-3)
x=4
c. - 3x+6=3(2-x)
-3x+6=6-3x
-3x+3x=6-6
0=0 równanie tożsamościowe - ma nieskończenie wiele rozwiązań
d. 6(x+4)=5x+1+x
6x+24=6x+1
6x-6x=1-24
0# -24
równa się przekreślone
równanie sprzeczne - nie ma rozwiązania
e 2x-4-3(2-x)=5(2x-1)
2x-4-6+3x=10x-5
2x+3x-10x= -5+4+6
-5x=5/:(-5)
x= -1
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
a) 2 ( 13-x) -9=1
26 -2x -9=1
-2x=1+9- 26
-2x =-16 /:2
x=8
spr.. 26 - 2*8 -9=1
26 - 16-9=1
26-25=1
1=1
L=P
b) 3 ( 1-x) +2= - 7
3 -3x +2= - 7
-3x= -7 -2 -3
-3x= -12 /:3
x= 4
spr.. 3- 3*4 +2= - 7
3-12 +2 = - 7
-12 + 5= -7
-7= - 7
L=P
c) -3x +6 = 3 ( 2-x)
-3x +6 = 6 -3x
-3x+3x = 6-6
0=0
jest to równanie tożsamościowe
d) 6 ( x+4) = 5x +1 +x
6x +24 = 5x +1 +x
6x -5x -x= 1 -24
6x-6x ≠ - 23
0≠ - 23
jest to równanie sprzeczne
e) 2x-4 - 3 ( 2-x) = 5 ( 2x-1)
2x-4 -6 +3x = 10x -5
2x +3x -10x= -5 +6 +4
-5x= 5 /: (-5)
x= - 1
spr... 2* (-1) -4 - 6 + 3*(-1) = 10*(-1) -5
-2 -4 - 6 -3= - 10 - 5
-15= - 15
L=P
Szczegółowe wyjaśnienie:
1) mnożymy liczbę przed nawiasem przez liczby w nawiasie
2 ) przenosimy liczby niewiadome czyli te z isem na jedną stronę z
przeciwnym znakiem , a liczby wiadome na drugą stronę też z
przeciwnym znakiem,
3) dokonujemy obliczeń
4) obliczmy ile wynosi x
sprawdzamy podstawiając zamiast x obliczoną liczbę.
równanie tożsamościowe ma wiele rozwiązań i po obu stronach równania mamy zera.
równanie sprzeczne, jeśli jedna strona równania nie równa się drugiej stronie