Odpowiedź :
y = a(x - p)² + q - postać kanoniczna
y = 2x² - 12x - 5
a = 2, b = -12, c = -5
p = -b/(2a) = -(-12)/(2·2) = 12/4 = 3
q = f(p) = f(3) = 2·3² - 12·3 - 5 = 2·9 - 36 - 5 = 18 - 41 = -23
lub
q = -Δ/(4a) = -((-12)²-4·2·(-5))/(4·2) = -(144+40)/8 = -184/8 = -23
Wzór funkcji w postaci kanonicznej:
y = 2(x - 3)² - 23
Zaproponuję inną metodę, zwiniemy podany wzór do wzoru skróconego mnożenia, skorzystamy ze wzoru na kwadrat różnicy (a - b)² = a² - 2ab + b².
y = 2x² - 12x - 5 = 2(x² - 6x + 9) - 23 = 2(x - 3)² - 23
postać kanoniczna: y = 2(x - 3)² - 23
(-_-(-_-)-_-)