Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]x= - \frac{19}{16}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Najpierw zamieńmy ułamki dziesiętne na zwykłe
[tex]-\frac{9}{5} *(\frac{2}{9}-\frac{1}{2}x ) = \frac{5}{8} * (4x + \frac{12}{5} )[/tex]
[tex]-\frac{2}{5} + \frac{9}{10} x = \frac{5}{8} * (4x + \frac{12}{5} )[/tex]
[tex]-\frac{2}{5} + \frac{9}{10} x = \frac{5}{2}x + \frac{3}{2}[/tex]
Mnożymy obie strony równania przez 10
[tex]-4 + 9x = 25x +15[/tex]
Przekształcamy by po jednej stronie stała niewiadoma po drugiej liczba
[tex]9x - 25x = 15 +4[/tex]
[tex]-16x = 19[/tex]
[tex]x = - \frac{19}{16}[/tex]
Liczę na naj :).
Jeżeli są jakieś pytania, proszę zadać w komentarzu.