Odpowiedź :
Odpowiedź:
14. a)
[tex]-3*\frac{-3^{2} }{-6} =-3*\frac{-9}{-3*2} =\frac{-9}{2}[/tex]
b) [tex]\frac{ \frac{3}{4} *(-4^{2}) }{3^{2} -2^{2} } =\frac{ \frac{3}{4} *(-16)}{9 -4} =\frac{-12}{6} =-2[/tex]
12. d) [tex]-7-(-5\frac{2}{7})=-\frac{49}{7} -(-\frac{35}{7} )=\frac{-49+35}{7} =-\frac{12}{7}[/tex]
e)[tex]-4,6+(-1\frac{3}{5} )=-4\frac{6}{10} +(-\frac{8}{5} )=-\frac{46}{40}+(-\frac{8}{5} *\frac{8}{8} )=-\frac{46}{40} -\frac{64}{40} =-\frac{110}{40} =-\frac{11}{4}[/tex]
g)[tex]\frac{-7-4*(2)}{10-5} =\frac{-7+8}{5} =\frac{1}{5}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Wyjaśnienie
a) -3^2 nie wychodzi 9 tylko -9 ponieważ samo 3 potęgujemy, gdyby -3 było w nawiasie do ^2 to wtedy byśmy mieli 9
b) Dokładnie tak samo wychodzi w tym przykładnie z (-4^2). Wychodzi -16, a nie 16.
e) Zamiana -4,6 na wartość ułamkową: [tex]-4\frac{6}{10}[/tex]
g) kolejność wykonywania działań. Mnożenie: -4*2 i dopiero potem odejmowanie, stąd wynik 1 w liczniku.
Odpowiedź:
[tex]a)\\-3*\frac{-3^2}{-6}=-3* \frac{-9}{-6}=-3*\frac{3}{2}=- \frac{9}{2}=-4,5\\b)\\\frac{\frac{3}{4}*(-4^2)}{3^2-2^2} =\frac{\frac{3}{4}*(-16)}{9-4} =\frac{-12}{5} =-2,4\\[/tex]
Zad.12
d)
[tex]-7-(5\frac{2}{7}) =-7+5\frac{2}{7} =12\frac{2}{7} \\e)\\-4,6+(-1\frac{3}{5} )=-4\frac{3}{5}+(-1\frac{3}{5} )=-5\frac{6}{5} =-6\frac{1}{5} \\g)\\\frac{-7-4*(-2)}{10-5}=\frac{-7+8}{5} = \frac{1}{5}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie: