Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]-3x^{2} +2x*6=0\\-3x^{2} +12x=0/(-3)\\x^{2} -4x=0 \\x(x-4)=0 \\x=0\\ x=4[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Mnoże 2x*6 i wychodzi mi 12x
Potem gdy mam x^2-4x=0 wyciągam x przed nawias
Obliczam x=0 i x-4=0
Stąd wychodzi wynik:
x=0 ∪ x=4
Odpowiedź:
[tex] - 3 {x}^{2} + 2x \times 6 = 0 \\ - 3 {x}^{2} + 12x = 0 \: \: \: \: \: |- 12x \\ - 3 {x}^{2} = - 12x \: \: \: \: \: |\div ( - 3) \\ {x}^{2} = 4x[/tex]
4^2=16 v 4*4=16
0^2=0 v 0*4=0
x={0,4}
x jest to liczba 0 lub 4, ponieważ tylko te liczby podniesione do kwadratu oraz pomnożone przez 4 dają ten sam wynik