Odpowiedź :
Odpowiedź:
5x(-1) ^^ + (-2)^^^= 5x × 1-8 = 5x-8
Szczegółowe wyjaśnienie:
Najpierw należy obliczyć potęgę.
Wyrażenie pomnożone przez 1 nie zmienia wartości.
Odpowiedź:
5*(-1)²+(-2)³= 5*1+(-8) = 5-8 = -3
Szczegółowe wyjaśnienie:
x i innymi literami alfabetu oznacza się niewiadomą. Na przyszłość używaj *
Kolejność wykonywania działań: działania w nawiasach, potęgi i pierwiastki, mnożenie i dzielenie, odejmowanie i dodawanie (od lewej do prawej)
Minus razy minus daje plus.
Minus razy minus razy minus to to samo co plus razy minus czyli minus