Odpowiedź :
[tex]b)y = 3 {x}^{2} - 6[/tex]
jest to równanie kwadratowe
[tex]y = a {x}^{2} + bx + c[/tex]
mamy podane współczynniki
[tex]a = 3 \: \: \: \: b = 0 \: \: \: \: c = - 6[/tex]
z nich obliczamy magiczną deltę ("jak nie wiesz co robić licz deltę")
wzór na deltę
[tex]∆ = {b}^{2} - 4ac \\ ∆ = {0}^{2} - 4 \times 3 \times ( - 6 )= 0 + 72 = 72 \\ [/tex]
podstawiamy nasze dane
delta jest większa od zera więc ma dwa miejsca zerowe
aby obliczyć miejsca zerowe obliczamy pierwiastek z delty
[tex] \sqrt{∆} = \sqrt{72} = \sqrt{36 \times 2} = 6 \sqrt{2} [/tex]
mamy już wszystkie dane więc obliczamy rozwiązania czyli miejsca zerowe
[tex]x_{1} = \frac{ - b - \sqrt{∆} }{2a} = \frac{ - 6 \sqrt{2} }{2 \times 3} = \frac{ - 6 \sqrt{2} }{6} = - \sqrt{2} [/tex]
[tex]x_{2} = \frac{ - b + \sqrt{∆} }{2a} = \frac{6 \sqrt{2} }{6} = \sqrt{2} [/tex]
z drugim przykładem dasz sobie radę