Odpowiedź :
Rozwiązanie:
[tex]7\frac{3}{8} -(1\frac{3}{4} +3,125)=\frac{59}{8} -(\frac{7}{4}+\frac{25}{8})=\frac{59}{8} -\frac{39}{8} =\frac{20}{8}(:4) =\frac{5}{2} \\\\\frac{5}{2} = 2\frac{1}{2} =2,5[/tex]
[tex]7\frac{3}{8} -1\frac{3}{4} +3,125[/tex]
[tex]7\frac{3}{8} -(1\frac{3}{4} +3\frac{1}{8} )=7\frac{3}{8} -1\frac{6}{8} +3\frac{1}{8} =7\frac{3}{8} -4\frac{7}{8} =6\frac{11}{8} -4\frac{7}{8} =2\frac{4}{8} =\large\boxed{2\frac{1}{2} }[/tex]
Powyżej jest to jeden z dwóch sposobów. Teraz przedstawię drugi sposób zamieniając podane ułamki zwykłe na ułamki dziesiętne :)
[tex]7,375-(1,75+3,125)=7,375-4,875=\large\boxed{2,5}[/tex]
2,5 to jest to samo co [tex]2\frac{1}{2}[/tex].