Odpowiedź :
Odpowiedź:
e) 3/5 - 1/2 = 6/10 - 5/10 = 1/10
f) 1 1/2 - 1/3 = 1 3/6 - 2/6 = 1 1/6
g) 1 1/2 + 3/8 = 1 4/8 + 3/8 = 1 7/8
h) 1 1/3 - 2/9 = 1 3/9 - 2/9 = 1 1/9
i) 2 3/5 - 7/10 = 2 6/10 - 7/10 = 1 16/10 - 7/10 = 1 9/10
j) 5/6 - 1/4 = 10/12 - 3/12 = 7/12
k) 1 1/6 - 7/9 = 1 3/18 - 14/18 = 21/18 - 14/18 = 7/18
l) 2 3/8 - 1 5/6 = 2 9/24 - 1 20/24 = 1 33/24 - 1 20/24 = 13/24
Szczegółowe wyjaśnienie:
Wszystko trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika.
E) 3/5 - 1/2 = 6/10 - 5/10 =1/10
Tutaj trzeba zamienić na ułamek niewłaściwy:
F) 1 i 1/2 - 1/3 = 3/2 -1/3 = 9/6 - 2/6 = 7/6 = 1 i 1/6
W dodawaniu również trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika.
G) 1 i 1/2 +3/8 = 3/2 + 2/8 = 12/8 + 2/8 = 14/8 = 1 i 6/8
H) 1 i 1/3 - 2/9 = 4/3 - 2/9 = 12/9 - 2/9 = 10/9 = 1 i 1/9
I) 2 i 3/5 - 7/10 = 13/5 - 7/10 = 26/10 - 7/10 = 19/10 = 1 i 9/10
J) 5/6 - 1/4 = 10/12 - 3/12 = 7/12
K) 1 i 1/6 - 7/9 = 7/6 - 7/9 = 21/18 - 14/18 = 7/18
L) 2 i 3/8 - 1 i 5/6 = 19/8 - 11/6 = 57/24 - 44/24 = 13/24
Mam nadzieję, że pomogłam i liczę na Naj