Oblicz według wzoru:

wzór: (a/b)ⁿ = aⁿ/bⁿ

(-0,9)² : (3/8)²
(1 2/3)⁴ : (-2 7/9)⁴

prosze z wyjaśnieniem


Odpowiedź :

[tex](-0,9)^{2}:(\frac{3}{8})^{2} = (-\frac{9}{10}\cdot\frac{8}{3})^{2} = (-\frac{3}{5}\cdot4})^{2} = (-\frac{12}{5})^{2} = \frac{144}{25} = 5\frac{19}{25} = 5,76[/tex]

[tex](1\frac{2}{3})^{4}:(-2\frac{7}{9})^{4} = (\frac{5}{3})^{4}:(-\frac{25}{9})^{4} = (\frac{5}{3}\cdot(-\frac{9}{25}))^{4}=(-\frac{3}{5})^{4} = \frac{81}{625}[/tex]

Wyjaśnienie:

Aby podzielić ułamek przez ułamek, należy dzielną pomnożyć przez odwrotność dzielnika.