Odpowiedź :
f(x)=x²+4x+3
Δ=4²-4·1·3
Δ=16-12
Δ=4
Współrzędne wierzchołka :
p=-b/2a=-4/(2·1)=-4/2=-2
q=-Δ/4a=-4/(4·1)=-4/4=-1
W=(p,q) → W=(-2,-1)
Zbiór wartości :
a=1
a>0
Zw=[q,+∞) → Zw=[-1,+∞)
Przedziały monotoniczności :
a>0
funkcja rośnie w przedziale <p,+∞)
funkcja maleje w przedziale (-∞,p>
dla x∈<-2,+∞) funkcja rośnie
dla x∈(-∞,-2> funkcja maleje
Oś symetrii paraboli :
x=-b/2a=p
x=-2
[tex]f(x) = x^{2}+4x+3\\\\a = 1, \ \ b = 4, \ \ c = 3\\\\W = (p, q)\\\\p = \frac{-b}{2a} =\frac{-4}{2\cdot1} = -2\\\\q = f(p) = f(-2) = (-2)^{2}+4\cdot(-2) + 3 = 4 -8+3 = -1\\\\\underline{W = (-2, -1)}[/tex]
Jeśli a > 0, to parabola zwrócona jest ramionami do góry, wówczas:
funkcja jest malejąca w przedziale (-∞; p >, czyli (-∞; -2 >, zaś rosnaca w przedziale < p; +∞), czyli < -2; +∞)
Zbiorem wartości funkcji jest zbiór: ZW = < q; +∞), czyli ZW = <-1; +∞)
Równanie osi symetrii paraboli:
x = p
x = -2