Odpowiedź :
[tex]a) \\\\(4a + 3)(b + 5) =4ab + 20a + 3b + 15 \\\\b) \\\\(5a - b) (a - 3) = 5a^2 -15a -ab + 3b \\\\c) \\\\(3x - y)(2x + y) = 6x^2 -y^2 + xy[/tex]
Przykłady z zadania:
Wykonujemy mnożenie i redukcję wyrazów podobnych, tam gdzie to możliwe.
[tex]a) \\\\(4a + 3)(b + 5) = 4a \cdot b + 4a \cdot 5 + 3 \cdot b + 3 \cdot 5 = 4ab + 20a + 3b + 15 \\\\b) \\\\(5a - b) (a - 3) = 5a \cdot a +5a \cdot (-3) -b \cdot a -b \cdot (-3) = 5a^2 -15a -ab + 3b \\\\c) \\\\(3x - y)(2x + y) = 3x \cdot 2x + 3x \cdot y -y \cdot 2x - y \cdot y = 6x^2 +\underline{3xy} - \underline{2xy} - y^2 = 6x^2 -y^2 + xy[/tex]
Tylko w ostatnim przykładzie możliwa była redukcja wyrazów podobnych. Podkreślono wyrazy podobne (to takie wyrazy, które różnią się między sobą tylko liczbą).
Przy upraszczaniu wyrażeń mieliśmy mnożenie wyrażeń w dwóch nawiasach - to działanie wykonujemy mnożąc każdy czynnik jednego nawiasu przez każdy czynnik drugiego nawiasu. Łatwo policzyć, że jeśli mamy po 2 czynniki w nawiasie, to po wymnożeniu otrzymamy 4 czynniki.
#SPJ3