Dany jest ciąg (aⁿ) określony wzorem [tex]a^{n} =(-1)^{n} *\frac{6-n}{n^{2} }[/tex] dla n ≥ 1. Wyraz a₃ tego ciągu jest równy :
[tex]A=0,5\\\\B=\frac{1}{3} \\\\C=-\frac{1}{3} \\\\D=-\frac{1}{2}[/tex]


Odpowiedź :

Cześć!

[tex]a_n = (-1)^n \cdot \frac{6-n}{n^2} ~~ \wedge ~~n\geq 1[/tex]

Szukamy wyrazu trzeciego, zatem:

[tex]a_3 = (-1)^3 \cdot \frac{6-3}{3^2} = (-1) \cdot \frac{3}{9} = -\frac{3}{9} = -\frac{1}{3}[/tex]

Pozdrawiam!

Odpowiedź:

C = - ⅓

Szczegółowe wyjaśnienie:

Rozwiązanie w załączniku.

Obliczam a3 , więc w do wzoru tego ciągu w miejsce "n" podstawiam 3 ( n=>3) i obliczam wartość tego wyrażenia.

Zobacz obrazek Bartek4877