Odpowiedź:
Mamy tutaj do czynienia z następującą relacją logiczną
p⇒q. Czytamy „z p wynika q”. W takim zapisie p to poprzednik, a q następnik implikacji.
a)
0>1⇒5=5
p: 0>1 - zdanie fałszywe (p=0)
q: 5=5 - zdanie prawdziwe (q=1)
p=0
q=1
(p⇒q)=1
Jeśli z fałszu wynika prawda, to wartość logiczna implikacji p i q jest równa 1.
b)
2+2=5⇒2+2=50
p: 2+2=5 - zdanie fałszywe (p=0)
q: 2+2=50 - zdanie fałszywe (q=0)
(p⇒q)=1
Jeżeli z fałszu wynika fałsz, to jest to prawda.
c)
4|12⇒2|12
p: 4|12 - zdanie prawdziwe (p=1)
q: 2|12 - zdanie prawdziwe (q=1)
(p⇒q)=1
Jeśli z prawdy wynika prawda, to jest to prawda.
d)
5|25⇒10|25
p: 5|25 - zdanie prawdziwe (p=1)
q: 10|25 - zdanie fałszywe (q=0)
(p⇒q)=0
Jeśli z prawdy wynika fałsz to zdanie (p⇒q) jest fałszywe.