Odpowiedź:
1. Pod x należy podstawić -2
3 (-2)^3+(-2)^2-2(-2)-3 = -24+4+4-3 =-19
Odp D
2.q(x) = (4x^3+2x^2 -3x-4)- (-x^2+5x-6)
Należy odjąć wyrazy podobne, jednak jeśli mamy minus przed nawiasem zmienia od znaki w nawiasie na przeciwne czyli drugi nawias będzie wyglądał tak +x^2-5x+6
4x^3 +2x^2+x^2-3x-5x-4+6
ODP 4x^3+ 3x^2 -8x+2
3. Wyłączamy wspólny czynniki przed nawias
x^2( x+1)-4(x+1)
Wyłacz wspólny czynnik x+1 przed nawias
(x+1)(x^2-4)
Zapisz inaczej wiedząc, że a^2-b^2= (a-b)(a+b)
(X+1) (x-2) (x+2)