Odpowiedź i wyjaśnienie:
y = - 3x + 2
Jest to postać kierunkowa prostej, wzór:
y = ax + b
Proste są prostopadłe gdy ich współczynniki kierunkowe ''a'' , spełniają zależność:
a1 = [tex]\frac{-1}{a}[/tex]
czyli :
a = - 3 , z tego a1 = [tex]\frac{(-1)}{(-3)}[/tex] = [tex]\frac{1}{3}[/tex]
Postawiam za x i y współrzędne z punktu A i obliczam 'b'' :
A = (3, - 2)
- 2 = [tex]\frac{1}{3}[/tex] * 3 + b
- 2 = 1 + b
- 2 - 1 = b
b = -3
Postawiam dane do wzoru:
y = [tex]\frac{1}{3} x - 3[/tex]
Odp: prosta prostopadła do podanej ma wzór:
y = [tex]\frac{1}{3}[/tex] x - 3