Odpowiedź :
Odpowiedź:
a1=4 a2= 7 r=7-4=3
an= x Sn= 424
Sn=(a1+an)/2 *n
424= ( 4+ x) /2 *n /*2
848=4n+x n xn= 848-4n x= (848-4n)/n
an= a1+(n-1)*r x= 4+(n-1)*3 x= 4+3n-3 x= 3n+1
3n+1= (848-4n)/n /*n
3n²+n=848-4n 3n²+5n-848=0 Δ=25+10176=10201
√Δ=101 n∈N+ n1=( -5-101)/6 <0= sprzeczne
n= (-5+101)/6= 16
x=3n+1= 3*16+1=49
Szczegółowe wyjaśnienie:
Po stronie lewej mamy ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie a1=4, różnicy r=3 i ostatnim wyrazie równym x
Wzór ciągu an=4+(n-1)3=4+3n-3=3n+1
Liczymy ile ma wyrazów
x=3n+1
n*=(x-1)/3
Suma lewej strony
S=(4+x)/2*(x-1)/3=((4+x)(x-1))/6=(4x-4+x²-x)/6=(x²+3x-4)/6
Mamy równanie
(x²+3x-4)/6=424
x²+3x-4=2544
x²+3x-2548=0
∆=9+22932=22941
√∆=3√2549
x1=(-3-3√2549)/2
x2=(-3+3√2549)/2