Odpowiedź :
Odpowiedź:
Hejka!
a)
74 - ( -11 ) = 74 + 11 = 85
2 - ( -13 ) = 2 + 13 = 15
-8,2 - 2,7 = -10,9
b)
-2,1 - ( -1,1 ) = -2,1 + 1,1 = -1,1
-12 - 39 = -51
-3,8 - 1,9 = -5,7
5,4 - ( -3,7 ) = 5,4 + 3,7 = 9,1
- ( -4,3 ) - 9,1 = 4,3 - 9,1 = -4,8
Szczegółowe wyjaśnienie:
minus i minus to plus czyli -(-(liczba) = (liczba) np. -(-2) = 2
a liczba minusowa plus liczba minusowa to minus, bo np. masz dług u mamy i dług u taty np. u mamy masz 5 zł długu, a u taty 4 zł, czyli:
-5 + (-4) = -9
Miłego dnia :)
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
a) 74 - (-11)=74+11=85
2 - (-13) =2+13=15
-8,2 - (2,7)=-10,9
b) -2,1- (-1,1) = -2,1+1,1= -1
-12 - 39= -51
-3,8 – 1,9 = -5,7
5,4- (-3,7) =5,4+3,7= 9,1
-(-4,3) – 9,1=4,3 -9,1= -4,8