Odpowiedź :
Odpowiedź:
1/2 -x +1/2 x =2 i 1/2
-x+ 1/2x= 2 i 1/2 -1/2
- 1/2 x= 2 /: (-1/2)
x= 2 :(-1/2)= 2 *(-2)= -4
x= - 4
spr... 1/2 - (-4) +1/2 * (-4) = 2 i 1/2
1/2 +4 +1/2 *(-4)= 2 i 1/2 ( skracamy 2 i 4 przez 2)
1/2 +4 -2 = 2 i 1/2
4 i 1/2-2= 2 i 1/2
2 i 1/2= 2 i 1/2
L=P
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
1/2 - x + 1/2x = 2 1/2
-1/2x = 2 1/2 - 1/2 /*(-2)
x = -2 * 2 = -4
jak w kazdym rownaniu, musisz obliczyc niewiadoma
jesli przenosisz wartosci na druga strone rownania, zmieniasz znak tej wartosci
mnozysz i dzielisz obydwie strony
Szczegółowe wyjaśnienie: