Odpowiedź :
Szczegółowe wyjaśnienie:
Jeśli mamy równanie z ułamkiem potrzebujemy go jakoś zlikwidować. Właśnie dlatego musimy pomnożyć całe równanie i dzięki temu usuniemy ułamek. W tym przypadku przykład jest bardzo prosty, ponieważ obydwie liczby pomnożą się przez 9. Może lepiej zrozumiesz podczas rozwiązywania przykładu:)
[tex]\frac{x+2}{9}[/tex]- [tex]\frac{x-4}{3}[/tex] = x / *9 - mnożymy przez 9, ponieważ dzięki temu skrócą nam się obydwa ułamki. W pierwszym ułamku zostanie tylko x+2, ponieważ skreślimy obydwie 9, a w drugim 3 z ułamka się skróci, a z przodu zostanie 3.
x+2 - 3(x-4) = 9x - w drugim przypadku została nam liczba, więc musimy przez nią pomnożyć pozostałe liczbę i niewiadomą
x+2 - 3x+ 12 = 9x - teraz rozwiązujemy równanie. X przenosimy na jedną stronę.
x-3x-9x= -12-2
-11x= -14/:-11
x = [tex]\frac{14}{11}[/tex]= 1[tex]\frac{3}{11}[/tex]
Mam nadzieję, że to dobra odpowiedź
Jak coś to pisz:)