Odpowiedź :
2 · 3x= 5+9
2 · 3x= 14
6x = 14
x= 14 : 6
x = 2 1/3
4x - x = 3x
3x = 2 - 8
3x = -6
x= -6 : 3
x= -2
a) 2 x 3x -9=5
obliczamy iloczyn (2 x 3x), czyli:
6x-9=5
przenosimy -9 na prawa stronę i zmienimy jej znak na przeciwny:
6x= 5+9
obliczamy (5+9)
6x= 14 |:6
dzielimy na 6
x= 7/3 = 2 1/3 (dwie całe i jedna trzecia)
b) 4x- x+8= 2
obliczamy sumę wyrazów podobnych
3x+8=2
przenosimy +8 na prawą stronę i zmieniamy znak na przeciwny
3x= 2-8
obliczamy (2-8)
3x=-6 |:3
dzielimy przez 3, żeby został nam sam x
x= -2
Liczę na naj ;) Mam nadzieje ze pomogłam
obliczamy iloczyn (2 x 3x), czyli:
6x-9=5
przenosimy -9 na prawa stronę i zmienimy jej znak na przeciwny:
6x= 5+9
obliczamy (5+9)
6x= 14 |:6
dzielimy na 6
x= 7/3 = 2 1/3 (dwie całe i jedna trzecia)
b) 4x- x+8= 2
obliczamy sumę wyrazów podobnych
3x+8=2
przenosimy +8 na prawą stronę i zmieniamy znak na przeciwny
3x= 2-8
obliczamy (2-8)
3x=-6 |:3
dzielimy przez 3, żeby został nam sam x
x= -2
Liczę na naj ;) Mam nadzieje ze pomogłam