Odpowiedź :
Dane zadanko rozwiążemy za pomocą równania :)
[tex]532=[/tex] łączna cenna produktów
[tex]x=[/tex] cena bluzki
Teraz zamienimy sobie podane zdania na równania:
,,sukienka kosztowała o 67 zł więcej niż bluzka"[tex]\rhd[/tex] [tex]x+67[/tex] (cena sukienki)
,,cena żakietu była 3 razy większa niż cena bluzki"[tex]\rhd[/tex] [tex]3*x[/tex] czyli [tex]3x[/tex] (cena żakietu)
Teraz możemy wstawić wszytko w jedno równanie, aby obliczyć cenę bluzki
[tex]x+x+67+3x=532[/tex]
[tex]x+x+3x=532-67[/tex]
[tex]5x=465[/tex] [tex]\vert[/tex] [tex]5x[/tex]
[tex]x=93zl[/tex]
Bluzka kosztuje 93zł zatem:
Cena sukienki:
[tex]93zl+67zl=[/tex] 160zł
Cena żakietu:
[tex]3*93zl=[/tex] 279zł
Spr: [tex]279+160+93=532zl[/tex]
Odp: Żakiet kosztował 279zł, sukienka 160zł a bluzka 93zł