Odpowiedź :
Suma potrojonej liczby w i liczby x: [tex]3w+x[/tex]
Różnica kwadratu liczby A i kwadratu liczby B: [tex]a^2-b^2[/tex]
Kwadrat sumy liczb C i D: [tex](c+d)^2[/tex]
Iloraz podwojonej liczby Z przez kwadrac liczby S: [tex]\frac{2z}{s^2}[/tex]
Iloczyn różnicy liczb S i 7W oraz liczby 9G: [tex](s-7w)*9g[/tex]
Uporządkuj jednomiany:
[tex]2ab^2*(-3b^2)=-6ab^4\\-7x*8x^2*(-1y^2)=-56x^3*(-1y^2)=56x^3y^2\\\frac{1}{4}a^2y^3*(-2\frac{1}{3})=-\frac{7}{3}*\frac{1}{4}a^2y^3=-\frac{7}{12}a^2y^3[/tex]
Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci:
[tex]1) -2x+6*(3x-1)=-2x(3x-1)+6(3x-1)=-6x^2+2x+18x-6=-6x^2+20x-6\\\\2) (x+7)*3-3*(8+2y)=3x+21-24-6y=3x-6y-3\\\\3) (7x+2)(3y-1)=21xy-7x+6y-2\\\\4) 6x(x-1)+2(-x-7)=6x^2-6x-2x-14=6x^2-8x-14\\\\5) 3(x-7)+(-x-2)(x+3)+6x=3x-21+(-x^2-3x-2x-6)+6x=3x-21-x^2-5x-6+6x=-x^2+4x-27\\\\6) 4(x+2)(x-1)+3x+6(-x-2)=4(x^2-x+2x-2)+3x-6x-12=4x^2+4x-8+3x-6x-12=4x^2+x-20[/tex]
Oblicz wartość wyrażenia [tex]2(x+7)-9x^2[/tex] dla x = -4
[tex]2(-4+7)-9*(-4)^2=2*3-9*16=6-144=-138[/tex]