Odpowiedź :
Odpowiedź:
a)
√(16 + 9) = √25 = 5
√16 + √9 = 4 + 3 = 7
5 ≠ 7
√(16 + 9) ≠ √16 + √9
b)
√(4 * 9) = √36 = 6
√4 * √9 = 2 * 3 = 6
6 = 6
√(4 * 9) = √4 * √9
c)
√(36 : 9) = √(36/9) = √4 = 2
√36 : √9 = 6 : 3 = 2
2 = 2
√(36 : 9) = √36 : √9
Odpowiedź:
Zadanie wykonam w załączniku
Szczegółowe wyjaśnienie:
a)√(16 +9) ≠ √16 + √9
b)√(4·9)= √4 · √9
c)√(36 :9)= √36 : √9
Do punktu b:
Pierwiastek z iloczynu liczb jest równy iloczynowi pierwiastków z poszczególnych czynników.
Do punktu c:
Pierwiastek z ilorazu jest równy ilorazowi pierwiastków z dzielnej i dzielnika.
Do punktu a:
W przykładzie z punktu a należy najpierw wykonać działania pod znakiem pierwiastka, a dopiero na końcu pierwiastkujemy.