Odpowiedź:
K = (0 , - 1 ) , L = ( 2 , 5 ) , M = (- 2 , - 7 )
xk = 0 , xl = 2 , xm = - 2 , yk = - 1 , yl = 5 , ym = - 7
Obliczamy prostą przechodząca przez punkty K i L
(xl - xk)(y - yk) = (yl - yk)(x - xk)
(2 - 0)(y + 1) = (5 + 1)(x - 0)
2(y + 1) = 6x
2y + 2 = 6x
2y = 6x - 2
y = (6/2)x - 2/2
y = 3x - 1
Sprawdzamy , czy punkt M nalezy do wykresu prostej
- 7 = 3 * (- 2) - 1
- 7 = - 6 - 1
- 7 = - 7
L = P
Punkty K , L , M są współliniowe c. n. w
Równanie prostej zawierającej punkty K , L , M
y = 3x - 1