[tex]2ax -1 = a^2 +bx[/tex]
[tex]2ax-bx = a^2+1[/tex]
[tex](2a-b)x = a^2+1[/tex]
[tex]2a-b=0[/tex]
[tex]2a=b[/tex]
Dla [tex]b=2a[/tex] równanie przybiera postać
[tex]0=a^2+1[/tex]
(prawa strona jest zawsze liczbą dodatnią, więc równanie jest sprzeczne
Dla [tex]b \neq 2a[/tex] równanie ma jedno rozwiązanie
[tex]x=\frac{a^2+1}{2a-b}[/tex]
Wyznacz rozwiązanie tego równania dla a=2 i b=-1.
[tex]x=\frac{a^2+1}{2a-b}[/tex]
[tex]x=\frac{2^2+1}{2\cdot2+1}[/tex]
[tex]x=\frac{4+1}{4+1}[/tex]
[tex]x=\frac{5}{5}[/tex]
[tex]x=1[/tex]