SZYBKO BŁAGAM eplaaaaasssssssssssss na terazzzzzzzzzzzzzzzzz

SZYBKO BŁAGAM Eplaaaaasssssssssssss Na Terazzzzzzzzzzzzzzzzz class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

a)

[tex]\frac{5^7*(-5)^4}{5^3:5} =\frac{5^{7+4}}{5^{3-1}} =\frac{5^{11}}{5^2} =5^{11-2}=5^9[/tex]

b)

[tex](6^7)^4=6^{7*4}=6^{28}[/tex]

c)

[tex]((-\frac{1}{4} )^3)^5=(-\frac{1}{4} )^{15}[/tex]

Odpowiedź:

a)

5^7 * (-5)^4/(5³ : 5) = 5^11 : 5^4 = 5^7

(-5)^4 mozna zapisac jako 5^4, poniewax wykladnik 4 jest liczba parzysta i z tego wzgledu potega jest liczba dodatnia)

b)

(6^7)^4 = 6^28

c)

[(-1/4)³]^5 = (-1/3)^15

Szczegółowe wyjaśnienie: