Odpowiedź :
A) 3x(x-2) = 2x(x-1)
3x^2 - 6x = 2x^2 - 2x
3*4^2 - 6*4 = 2*4^2 - 2*4
3*16 - 24 = 2*16 - 8
48 - 24 = 32 - 8
24 = 24
Liczba 4 spełnia to równanie.
B) 4x + 8 = 2x - 4
4*4 + 8 = 2*4 -4
16 + 8 = 8 - 4
24 ≠ 4
Liczba 4 NIE spełnia tego równania.
C) 4(x-2) = 3x + 4
4x - 8 = 3x + 4
4*4 - 8 = 3*4 + 4
16 - 8 = 12 + 4
8 ≠ 16
Liczba 4 NIE spełnia tego równania.
D) -(5 - x) + 13 = -x
-5 + x + 13 = -x
-5 + 4 + 13 = -4
12 ≠ -4
Liczba 4 nie spełnia tego równania.
Odpowiedź. Liczba 4 spełnia równanie A.