3.
Podkreśl:
na zielono – liczby znajdujące się po lewej stronie równania,
na czerwono – liczby znajdujące się po prawej stronie równania.
Następnie zapisz równanie w prostszej postaci.
a) 5 + 4 ∙ x – 3 = 2 ∙ x + 7 – 1 c) 5 – 2 ∙ x + 7 – 5 = 10 – 6 + 2 ∙ x + 3
b) 5 ∙ x – 1 + 6 = 15 – 2 ∙ x – 3 d) 2 + 3 ∙ x – 7 – 1 = 11 – 2 ∙ x + 3 – 1
4.
Rozwiąż równanie i sprawdź rozwiązanie.
a) 2 · x + 6 + 3 · x = 21 upraszczamy równanie
· x + 6 = | – (od obu stron równania odejmujemy )
| : (obie strony równania dzielimy przez )
x =
Sprawdzenie:
L =
L P
P =
Czy równanie zostało rozwiązane poprawnie? TAK/NIE
b) 5 · x + 6 – 3 · x + 2 = 26 upraszczamy równanie