Odpowiedź :
Odpowiedź:
-4,9 (1/7)² - 0,02 = -4,9 * 1/49 - 0,02 = -0,1 - 0,02 = -0.12
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
[tex]-\frac{3}{25}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
[tex]-4,9 (1/7)^{2} - 0,02 =[/tex]
[tex]-\frac{49}{10} * (\frac{1}{7}^{2} ) - 0,02[/tex]= zamieniam ułamek dziesiętny na zwykły
[tex]-\frac{49}{10}*\frac{1^{2} }{7^{2} } -0,02[/tex]= podnoszę licznik i mianownik do potęgi
[tex]-\frac{49}{10}*\frac{1}{49} -0,02[/tex]= mnożę potęgi
[tex]-\frac{49}{10}*\frac{1}{49}-\frac{1}{50}[/tex]= zamieniam ułamki na dziesiętne na zwykłe
[tex]-\frac{49}{10} * \frac{1}{49} -\frac{1}{50}[/tex] skracam liczby przez 49
[tex]-\frac{1}{10}-\frac{1}{50}[/tex] odejmuje liczby
[tex]-\frac{3}{25}[/tex] czyli 0,12
Mam nadzieje, że pomogłem :)