Odpowiedź :
Odpowiedź:
3x + 1 = 5x -2
przenosimy wyrazy
3x - 5x = -2 -1
obliczamy sumę wyrazów podobnych
-2x = -3
dzielimy obie strony
x = 3/2
Szczegółowe wyjaśnienie:
powinno być dobrze, liczę na naj
Odpowiedź:
To najpierw przerzucasz niewiadmome(czyli te z x) na lewą stronę a wiadome na prawą(bez x) tylko musisz pamiętać że z przeciwnym znakiem je przerzucasz. Czyli będzie trtaz 3x-5x (bo 5x jest z plusem więc trtaz będzie z minusem) =-2-1(bo przed 1 był plus więc będzie minus teraz)więc masz 3x-5x=-2-1-i teraz obliczasz.
- 2x=-3 i teraz obustronnie dzielisz przez - 2 aby otrzymać ile się równa x.
Czyli - 2x=-3/:-2
x=1,5 (obliczyłam na kalkulatorze jak coś)