Odpowiedź :
Odpowiedź:
8(x-6)=32
8*x-6*8=32
8x-48=32 /+48
8x=80 /:8
x=10
Mam nadzieję,że pomogłem.Liczę na naj
Odpowiedź:
8(x-6) = 32
8x-48 = 32
8x = 32+48
8x = 80 /:8
x = 10
Szczegółowe wyjaśnienie:
Najpierw pozbyłem się nawiasu, mnożąc odpowiednie liczby.
Potem przerzuciłem niewiadomą na jedną i liczby na drugą stronę równania, pamiętając o zmianie znaku na przeciwny.
Następnie wykonałem dodawanie.
Na koniec podzieliłem obustronnie przez 8, aby po lewej stronie została sama niewiadoma - czyli x. Dzięki temu otrzymałem rozwiązanie tego równania.