Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) 6x−7=5x−20+x
Rozwiązanie:
Najpierw połącz wyrazy podobne
6x-7=5x-20+x
6x−7=6x−20
Dodaj 7 do obu stron równania
6x−7=6x−20 /+7
6x−7+7=6x−20+7
Uprość
Dodaj liczby
6x=6x−13
Odejmij 6 x od obu stron równania
6x=6x−13 /-6x
6x−6x=6x−13−6x
0=−13
Wynik
0= -13
0=−13
To jest równanie sprzeczne: brak rozwiązań
b) 1 1/3 : 2/8=
zamieniam na ułamek
4/3: 2/8=
dzielimy przez odwrotność
4/3 x 8/2 = licznik przez licznik, mianownik przez mianownik
= 32/6
skracam przez 2
16/3 = 5 i 1/3
odp. 5 i 1/3
c) 3 - 1 1/5 =
zamieniam na ułamki
15/5 - 6/5=
i odejmuję
15/5 - 6/5 = 9/5
zamieniam
1 i 4/5
odp 1 i 4/5
Szczegółowe wyjaśnienie: