Odpowiedź :
Odpowiedź:
Należy obliczyć wartości liczbowe podanych wyrażeń:
\begin{gathered}a) \\\\a = 5 \ \ b = -2 \\\\a - 3b = 5 - 3 \cdot (-2) = 5 + 6 = 11\end{gathered}
a)
a=5 b=−2
a−3b=5−3⋅(−2)=5+6=11
Pamiętajmy, że mnożenie dwóch liczb ujemnych da w konsekwencji liczbę dodatnią.
\begin{gathered}b) \\\\x = -1 \ \ y = 8 \\\\3x^2 - y(2x + 1) = 3 \cdot (-1)^2 - 8 \cdot (2 \cdot (-1) + 1) = \\\\3 \cdot 1 - 8 \cdot (-2 + 1) = 3 - 8 \cdot (-1) = 3 + 8 = 11\end{gathered}
b)
x=−1 y=8
3x
2
−y(2x+1)=3⋅(−1)
2
−8⋅(2⋅(−1)+1)=
3⋅1−8⋅(−2+1)=3−8⋅(−1)=3+8=11
Należy uporządkować jednomiany:
\begin{gathered}-3,2x^2y^2 \cdot 1,5 \cdot x^3y \\\\\end{gathered}
−3,2x
2
y
2
⋅1,5⋅x
3
y
Należy wymnożyć najpierw liczby, potem odpowiednie zmienne (mnożenie jest przemienne):
(-3,2) \cdot 1,5 \cdot x^2y^2 \cdot x^3y = -4,8 \cdot x^{2 + 3}y^{2 + 1} = -48x^{5}y^3(−3,2)⋅1,5⋅x
2
y
2
⋅x
3
y=−4,8⋅x
2+3
y
2+1
=−48x
5
y
3
Przy mnożeniu potęgo takiej samej podstawie - dodajemy wykładniki do siebie:
a^b \cdot a^c = a^{b + c}a
b
⋅a
c
=a
b+c