A)
Mamy wspólne mianowniki więc jest łatwo.
Najpierw dodamy do siebie 3 1/7 i 5 4/7
Całości najpierw, 3+5=8.
Teraz reszta 1/7+4/7=5/7
Więc wynik to 8 5/7
Teraz od 8 5/7 trzeba odjąć 1 6/7
Ponieważ od 5/6 będziemy odejmować 6/7 to zmienimy naszą odjemną na 7 12/7.
Wykonajmy działanie: 7 12/7-1 6/7= 6 6/7
B)
Najpierw nawias, tak jak w poprzednim przykładzie zmieniam tak by było mi łatwiej 5 1/3= 4 4/3
To odejmujemy. 4 4/3-2 2/3= 2 2/3
Zostało nam działanie: 4-2 2/3
Od 4 odejmujemy 2 i wychodzi 2. Teraz od 2 trzeba odjąć 2/3. 2=6/3.
6/3-2/3=4/3
4/3=1 1/3
Starałam się by było jak najprościej