;) Spróbuję wyjaśnić
Oznaczmy sobie:
x = drugi koszyk (ilość jajek), y = pierwszy koszyk (ilość jajek)
W pierwszym koszyku jest cztery razy więcej jajek niż w drugim, więc:
y = 4x
Dokładamy do każdego po 12 jaj, więc:
x + 12 = drugi koszyk
4x + 12 = pierwszy koszyk
Teraz w pierwszym jest 3 razy więcej niż w drugim, więc możemy ułożyć takie równanie i je rozwiązujemy:
3 * (x + 12) = 4x + 12
3x + 36 = 4x + 12
x + 12 = 36
x = 36 - 12 = 24
No i teraz podstawiamy:
Pierwszy koszyk: 4x + 12 = 4 * 24 + 12 = 108
Drugi koszyk: x + 12 = 24 + 12 = 36
Razem: 108 + 36 = 144
Odpowiedź: W obu koszyk jest teraz łącznie 144 jajek