Odpowiedź :
Jak widzisz wynikiem tego równania ma być 0, aby tak było któryś z nawiasów musi dać wynik 0, ponieważ jak pomnożysz go przez resztę nawiasów dalej wychodzi zero.
A więc:
Aby 3 - x = 0
- x = -3
to x = 3
Aby 2x + 8 = 0
2x = -8
to x = -4
Aby 5 - 2x = 0
-2x = -5
2x = 5
x = 2,5
To teraz trzeba zsumować wszystkie x, które nam wyszły
3 + (-4) + 2,5 = 3 - 4 + 2,5 = 5,5 - 4 = 1,5
Odpowiedź C
Odpowiedź:
(3 - x)(2x + 8)(5 - 2x) = 0
3 - x = 0 ∨ 2x + 8 = 0 ∨ 5 - 2x = 0
- x = - 3 ∨ 2x = - 8 ∨ - 2x = - 5
x = 3 ∨ x = - 8/2 ∨ 2x = 5
x = 3 ∨ x = - 4 ∨ x = 5/2 = 2,5
v - znaczy "lub"
3 + (- 4) + 2,5 = 3 - 4 + 2,5 = - 1 + 2,5 = 1,5