Odpowiedź:
6.
Wzór na siłę przyciągania grawitacji: Fg = (M * m *G) / r^{2}
m = 200 kg
M = 6*10^{24} kg
r = 3600km + 6400km = 10 000km = 10 000 00m = 10^{6}m
G (stała grawitacyjna) ≈ 6,67 *10^{-11}
Fg = ( 200 * 6*10^{24} * 6,67 *10^{-11} ) / (10^{6})^{2} [N]
Fg = ( 200 * 6*10^{24} * 6,67 *10^{-11} ) / 10^{12} [N]
Fg = ( 8004 * 10^{13} ) / 10^{12} [N] )
Fg = 8004 * 10^1 N = 80040 N
Fg = 80040 N
5.
F - ciężar - 1,5Kn = 1500N
m = 80kg
a = ?
F = m*a
F/m = a
a = 1500N / 80kg
a = 18,75 m/s^2
7.
v = 94,2 cm/s = 0,942m /s
f = 45/min = 45/60s = 0,75HZ
v = 2πrf
vf2π = r
r = 0,942m /s * 0,75HZ * 2 * π
r = 4,439m
Powinno być dobrze, ale jest szansa na błąd rachunkowy
Wyjaśnienie:
6. Użyłem wzoru na siłę grawitacji. r (czyli odległość między ciałami) to odległość od środka ziemi do satelity, więc dodałem do siebie odległość od jej powierzchni i promień ziemi.
5. Przekształciłem wzór i do niego podstawiłem
6. Użyłem wzoru na prędkość liniową (tej formy z częstotliwością, bo ona była podana)