Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
a) -2x+8x-(6x-7y) = -2x+8x-6x+7y= 7y
b) -5t(2t-1) -2t(3-5t) = -10t²+5t-6t+10t² = -t
c) (-3+a) (a-4) = -3a+12+a²-4a = a²-7a+12
Odpowiedź:
a).
-2x + 8x - (6x - 7y) = 6x - 6x + 7y = 7y
b).
-5t(2t - 1) - 2t(3 - 5t) = -10t² + 5t - 6t + 10t² = -t
c).
(-3 + a)(a - 4) = -3a + 12 + a² - 4a = a² - 7a + 12
dot. c)
jesli masz mnozenie wyrazow w nawiasach, musisz pomnozyc wszystkie wyrazy z jednego nawiasu przez wszystkie wyrazy z drugiego nawiasu
Szczegółowe wyjaśnienie: