Odpowiedź :
1.
[tex]-2x^2 + 5x - 3 = 0\\\\\Delta = b^2 - 4ac = 5^2 - 4*(-2)*(-3)= 25 - 24 = 1\\\sqrt\Delta = \sqrt1=1\\\\x_1 = \frac{-b-\sqrt\Delta}{2a}=\frac{-5-1}{-4}= \frac{6}{4}=\frac{3}{2}\\x_2 = \frac{-b+\sqrt\Delta}{2a}=\frac{-5+1}{-4}=1[/tex]
2.
[tex]x^2 -4x+4>0\\[/tex]
Teraz liczymy z delty miejsca zerowy lub tworzymy wzór skróconego mnożenia. Ja wybrałem to drugie:
[tex](x-2)^2 > 0\\x_0 = 2[/tex]
Szkicujemy parabolę (wiedząc, że funkcja ma jedno miejsce zerowe oraz, że ramiona są skierowane do góry) a następnie zaznaczamy przedział >0.
Każda liczba (oprócz miejsca zerowego) spełnia nierówność (ponieważ [tex]x_0[/tex] przecina oś Ox - nie jest większe)
x∈(-∞;2)∪(2;+∞)
Odpowiedź:
zad 1
- 2x² + 5x - 3 = 0
a = - 2 , b = 5 , c = - 3
Δ = b² - 4ac = 5² - 4 * (- 2) * (- 3) = 25 - 24 = 1
√Δ = √1 = 1
x₁ = (- b - √Δ)/2a = (- 5 - 1)/(- 4) = - 6/(- 4) = 6/4 = 1 2/4 = 1 1/2
x₂ = (- b + √Δ)/2a = (- 5 + 1)/(- 4) = - 4/(- 4) = 4/4 = 1
zad 2
W przypadku , gdy nierówność jest przedstawiona w podanej wersji , to :
x² - 4 + 4 > 0
x² > 0
x > 0 ∨ x < 0
x ∈ R \ {0}
W przypadku , gdyby podana nierówność miała postać x² - 4x + 4 > 0
x² - 4x + 4 > 0
a = 1 , b = - 4 , c = 4
Δ = b² - 4ac = (- 4)² - 4 * 1 * 4 = 16 - 16 = 0
x₁ = x₂ = - b/2a = 4/2 = 2
a > 0 więc ramiona paraboli skierowane do góry ; wartości większe od 0 znajdują się nad osią OX
x ∈ (- ∞ , 2 ) ∪ ( 2 , + ∞ )
x ∈ R \ {2}