Help, nie wiem jak to zrobić
![Help Nie Wiem Jak To Zrobić class=](https://pl-static.z-dn.net/files/dda/aa7da302bc346aec5c751b09da08b553.jpg)
Odpowiedź:
-x + 3
Szczegółowe wyjaśnienie:
Z założenia x ≥ 1,5, zatem wyrażenie pod wartością bezwzględną (3-2x) przyjmuje tylko wartości ujemne. Wartość bezwzględna z liczby ujemnej jest liczbą do niej przeciwną, więc wyrażenie przyjmuje postać:
x - |3-2x| = x - [ - ( 3-2x ) ] = x + 3 - 2x = 3 - x = -x + 3
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Dla x>=2/3
x-|3-x|=x-3+2x=3x-3==>x=1
A) - x-3==>x=-3
B)x=3
C)x=1
D)x=-1
Odp:C