Odpowiedź :
Odpowiedź:
Odpowiedź w wyjaśnieniu
Szczegółowe wyjaśnienie:
No to mamy dane:
[tex]a=2\sqrt{3} \\b=\sqrt{13}[/tex]
Szukamy przekątnej i oznaczmy ją jako [tex]c[/tex]
Korzystamy z twierdzenia Pitagorasa:
[tex]a^{2} +b^{2} =c^{2}[/tex]
Więc nasze obliczenia wyglądają tak
[tex](2\sqrt{3} )^{2} +(\sqrt{13})^{2} =c^{2} \\4*3+13=c^{2} \\12+13=c^{2} \\25=c^{2} \\c=5[/tex]
Więc przekątna ma długość 5
Odpowiedź:
przekątna podzieliła prostokąt na dwa trójkąty prostokątne: boki prostokąta to przyprostokątne, przekątna prostokąta jest przeciwprostokątną trójkąta, liczymy:
(2√3)² + (√13)² = x²
12 + 13 = x²
x²=25
x=5
Przekątna prostokąta ma długość 5
Szczegółowe wyjaśnienie: