Odpowiedź :
Odpowiedź:
Mam nadzieję że wszystko jest czytelne. Przy sprawdzaniu za x podstawiłem liczbę, która wyszła jako rozwiązanie
Odpowiedź:
e) 2*x - 3 + x = 9
2x + x = 9 + 3
3x = 12. /:3
x = 4
f) 3*x - 5 - x = 11
2x = 11 + 5
2x = 16. /:2
x = 8
g) x - 5 + 6*x = 16
7x = 16 + 5
7x = 21. /:7
x = 3
h) 3*x - 4 - 2*x = 16
x = 16 + 4
x = 20
e) 9*x = 3*x + 12
9x - 3x = 12
6x = 12. /:6
x = 2
f) 10*x = 4*x - 6
10x - 4x = - 6
6x = - 6. /:6
x = - 1
g) 3*x = 9 - 6*x
3x + 6x = 9
9x = 9. /:9
x = 1
h)
5*x = 4*x + 4
5x - 4x = 4
x = 4
Szczegółowe wyjaśnienie:
Przenoszę liczby na prawą stronę równania, a niewiadome na lewą, pamiętając o zmianie znaku na przeciwny.
Dzielę obie strony równania przez liczbę stojącą przy x.