Odpowiedź :
Odpowiedź:
Wartość tego wyrażenia wynosi 1/16.
Szczegółowe wyjaśnienie:
1) sposób:
( ¾ - ½ )² = (¾ - 2/4)² = ( ¼)² = 1/16
2) sposób : korzystając ze wzoru skróconego mnożenia;
(a - b)² = a² - 2ab + b²
(¾ - ½)² = (¾)² - 2 * ¾ * ½ + (½)² = 9/16 - 6/8 + ¼ = 9/16 - 12/16 + 4/16 = - 3/16 + 4/16 = 1/16
Oba sposoby są prawidłowe i wychodzą te same wyniki, ale jeśli nie ma niewiadomych w zadaniu można szybciej obliczyć pierwszym sposobem.
Wyrażenie w nawiasie sprowadzam do wspólnego mianownika , odejmuję ,a następnie potęguje wynik z nawiasu.
W drugim przypadku korzystam ze wzoru skróconego mnożenia i sprowadzam ułamki do wspólnego mianownika.