Odpowiedź:
a)y=2(x-4)(x+8)
miejsca zerowe:
x-4 =0 x+8 = 0
x = 4 x = -8
Funkcja ma dwa miejsca zerowe;
x₁ = 4 x₂ = -8
Postać ogólną otrzymamy po wymnożeniu wyrazów w nawiasach
y = 2x² + 16x - 8x - 64 y = 2x² + 8x - 64
c) y = 4(x+2)(x +½)
x+2 = 0 x+ 1/2 = 0
Funkcja ma dwa miejsca zerowe;
x₁ = -2 x₂ = -1/2
Postać ogólna y = 4x² + 2x + 8x + 4 y = 4x² + 10 x + 4
e) y = 3(x + 1)²
x+1 = 0
x = -1 Funkcja ma jedno miejsce zerowe x = -1
Postać ogólna y = 3(x² + 2x + 1) y = 3x² + 6x + 3
Szczegółowe wyjaśnienie: