Odpowiedź :
Odpowiedź:
x = -9
5x - 4 = 7(x + 2)
5x - 4 = 7x + 14
5x - 7x = 14 + 4
-2x = 18 ( obustronnie dzielimy przez minus dwa )
x = -9
Spr. 5 * (-9) - 4 = 7(-9 + 2) = -45 -4 = 7(-7) = -49 = -49
- 49 = - 49
L = P
Szczegółowe wyjaśnienie:
Najpierw opuszczamy nawias.
Następnie przesuwamy "7x" i zmieniamy na "-7x", Potem przesuwamy "-4" i zmieniamy na "4". Później redukujemy wyrazy podobne w obu stronach. Następnie obustronnie dzielimy przez -2.
Wychodzi, że x = -9. Robimy sprawdzenie. Lewa strona równa się prawej stronie równania, czyli jest dobrze zrobione zadanie.
Mam nadzieję że pomogłam i życzę miłego dnia.